Folia aluminiowa do gastronomi – jak wybrać najlepszą?

Folia aluminiowa to niezbędnik nie tylko w domowej kuchni, ale i w gastronomii. W profesjonalnej kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów, więc warto mieć ją zawsze pod ręką. Wybór takich folii jest naprawdę duży. Zobaczmy więc, jak wybrać najlepszą i dowiedzmy się gdzie można ją kupić w naprawdę świetnej cenie!

Folia aluminiowa — zastosowanie w gastronomii 

Folia aluminiowa to jeden z tych produktów, które muszą znaleźć się w wyposażeniu każdej profesjonalnej kuchni. Jest to bowiem jeden z najbardziej funkcjonalnych artykułów. W gastronomii używać folii aluminiowej można na naprawdę wiele sposobów. Pierwszym, który przychodzi do głowy jest oczywiście przygotowywanie rozmaitych potraw. Folia jest niezbędna do przykrycia żeliwnych naczyń i brytfann oraz wykładania blach, które umieszcza się w piecu. W gastronomii bardzo często stosuje się także folię, jako materiał ochronny na kuchnię gazową. Nałożenie jej na palniki w odpowiedni sposób, zapobiega brudzeniu się jej powierzchni. 

Folia aluminiowa sprawdzi się nie tylko do przygotowywania dań, ale i ich pakowania. To niezbędnik wszystkich lokali serwujących potrawy na wynos. Folia taka, jak żaden inny materiał, skutecznie zatrzymuje ciepło. Dzięki temu dania mogą dotrzeć do zamawiających wciąż gorące i idealne do jedzenia. Prócz tego, folia aluminiowa przyda się również do pakowania otwartych półproduktów. Można za jej pomocą dość szczelnie przykryć otwarty jogurt, czy też kawałek rozkrojonego warzywa lub owocu. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze folii aluminiowej? 

Mogłoby się wydawać, że folia to folia – każda jest dobra. Jednak nic bardziej mylnego. Na rynku dostępnych jest wiele foli aluminiowych, które różnią się między sobą różnymi parametrami. Warto więc zwrócić na ni uwagę, by wybrać taką, która sprawdzi się najlepiej.

Jaka powinna być idealna folia? Przede wszystkim solidna i wytrzymała. Niektóre są cienkie i łatwo się rozrywają, co powoduje, że nie spełniają po prostu swojej funkcji. Wybierajmy więc takie, które są nieco grubsze, ale jednocześnie wysoce elastyczne. Dzięki temu będą idealnie dopasowywać się do powierzchni, a przy tym zapewniać izolację. 

Przy zakupie folii aluminiowej dobrze jest też zwrócić uwagę na jej rozmiar, a przede wszystkim na długość. To ważne szczególnie w gastronomii, gdzie zużywa się naprawdę duże ilości takich produktów. Przeważnie znacznie bardziej opłaca się wybrać długą rolkę, ponieważ jest ona bardziej korzystna pod względem cenowym. 

Która strona folii aluminiowej służy do zatrzymywania ciepła? 

To pytanie, które pojawia się zawsze, gdy mowa o folii aluminiowej. Ta ma bowiem dwie strony – matową i błyszczącą. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale i właściwościami i nie bez znaczenia jest, którą stronę umieści się na górze, a którą od wewnątrz. Podczas pieczenia dań w piekarniku, zawsze należy układać je błyszczącą stroną do zewnątrz. To właśnie ona przyciąga ciepło, dlatego też taki sposób użycia folii sprawia, że pieczenie jest jeszcze szybsze. 

Gdzie kupić folię aluminiową do gastronomii?  

Folię aluminiową kupić można w większości dyskontów i supermarketów. Jednak w takich miejscach najczęściej dostępne są bardzo krótkie rolki, a sama folia jest dość cienka. Dlatego też do gastronomii najlepiej kupować takie produkty w specjalnych hurtowniach. Folia aluminiowa ma tam nie tylko wyższą jakość, ale i niższą cenę. Co więcej, można dostać ją tam w dużych opakowaniach, a nawet w wielkopakach. Najlepiej stawiać na hurtownie online, ponieważ tam zrobimy zakupy szybko, łatwo i wygodnie. 

Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na TvTu: redakcja@tvtu.pl