Jak zrobić dobrą kawę w domu? 4 sprawdzone sposoby

0

Prawie co piąty Polak lubi często napić się kawy. Coraz więcej z nich odchodzi od marketowych rozwiązań jak kawa rozpuszczalna czy wcześniej zmielona i tańsza wersja popularnych marek. Z drugiej strony ciągłe wycieczki do kawiarni mogą być zabójcze dla naszego portfela. Jednym z rozwiązań może być robienie kawy w domu- metod jej przyrządzania jest naprawdę dużo! Wystarczy dobrać odpowiednią do naszych potrzeb, poczynając od czasu i łatwości jej przygotowania, kończąc na efekcie końcowym jakim jest smak wymarzonej filiżanki kawy! Każda metoda parzenia wymaga specjalnie dobranych ziaren, ale spokojnie- takie informacje znajdziesz przy każdej kawie z palarni Caffe Grano, więc wybór jest naprawdę prosty. Poniżej przedstawiamy metody, które umożliwią nam na delektowanie się doskonałą kawą w zaciszu domowym, sami bądź z rodziną lub przyjaciółmi. Oczywiście sposobów na idealną kawę jest całe mnóstwo, ale wiadomo – od czegoś trzeba zacząć.

Ekspresy do kawy – sprawdzony i bezpieczny opcja

Wybór może wydawać się pozorny i banalny, jednak jest to najbardziej komfortowa opcja na zrobienie tego napoju. Ekspres do kawy zawsze przygotuje nam w konkretnych warunkach napój, z możliwością modyfikacji np. zrobienia espresso bądź cappuccino. O fusy i napełnianie musimy się martwić tylko co jakiś czas. Na stronie https://caffegrano.pl/kategoria-produktu/ekspresy-do-kawy można dowiedzieć się więcej na temat maszyn i funkcji, które oferują!

Czyli ostatecznie ekspres do kawy?

Niekoniecznie! Jeżeli chcemy, to można zastosować alternatywne metody parzenia, które mogą wydobyć z kawy inne smaki. Każda z metod ma swoje plusy i minusy. Warto je poznać by móc zdecydować na jaki sposób się zdecydować. Pewnym jest, że wymagają poświęcenia większej ilości czasu na przygotowanie kawy, niemniej walory smakowe i nieograniczone możliwości w wariantach jej parzenia jest nieoceniona!

Włoska Kawiarka – esencjonalne i mocne espresso 

Kawiarka jest ciekawym rozwiązaniem, jeśli posiadamy kuchenkę. Wtedy poświęcając chwilę, można zaparzyć bardzo aromatyczną kawę najbardziej zbliżoną w smaku do espresso. Dodatkowo kawiarki mogą być bardzo estetycznie wykonane, przy czym są niewielkich rozmiarów, więc z łatwością zmieszczą się w szafce z pozostałymi sprzętami kuchennymi. Należy jednak uważać, aby nie przypalić kawy, bo stanie się ona gorzka i nieprzyjemna. Aby wykonać taką kawę, potrzebna nam będzie źródło ciepła, kawiarka, woda i dość drobno, najlepiej świeżo zmielona kawa. Dodatkowo występują w wielu rozmiarach, dzięki czemu możemy dopasować ją idealnie do naszych potrzeb.

Drip, czyli o kawie przelewowej

Jest to chyba najbardziej tradycyjna i klasyczna metoda, jednakże może ona podkreślić charakter konkretnego ziarna, wydobywając np. owocowe aromaty. Do wykorzystania z tego sposobu potrzebne będą nam filtry, świeżo zmielona kawa i sam dripper, którego rodzajów jest multum. Warto również zaopatrzyć się w termometr, wagę, a także specjalny czajnik z wyprofilowaną wylewką. Pozwolą one na bardzo precyzyjne przygotowanie kawy, proces stanie się powtarzalny, a ewentualne eksperymenty z parametrami łatwiejsze do wychwycenia.

Jeśli ten sposób przygotowania kawy sprawia Ci dużo przyjemności zarówno w samym procesie jak i efekcie końcowym, warto przyjrzeć się również innym urządzeniom, tj. Chemex czy Aeropress. Każda metoda ma coś innego do zaoferowania, a ich odkrywanie może być prawdziwą przyjemnością!

Cold brew – ochłodzenie na lato

Ten bardzo nowy pomysł na parzenie kawy, zyskuje coraz większe uznanie i popularność. To rodzaj mrożonej kawy, jednak oparty na zimnym parzeniu, który wydobywa słodki smak i jednocześnie daje orzeźwienie, co jest ważne w upalne dni. Jeśli mamy czas, to wybór ten jest bardzo hojny dla naszych kubków smakowych. Proces jest długi, ale bardzo prosty- wystarczy zmielić kawę, zalać zimna wodą w odpowiednich proporcjach i pozostawić na parę godzin w lodówce! Warto raz lub dwa ją zamieszać, na końcu przefiltrować i gotowe! Podawaj z lodem, sezonowymi owocami czy cytrusami! Z uwagi na długi kontakt wody z kawą ma ona dużą zawartość kofeiny.

Podsumowanie i wnioski dotyczące metod parzenia

Każdy sposób jest inny, ale po ustaleniu swoich potrzeb dotyczących jej przyrządzania, wybór nie musi być trudny. Ekspresy do kawy będą najszybsze, a cold brew, mimo długiego procesu, uderza w inne nuty smakowe i nie wymaga drogich sprzętów. Najważniejsze jest jednak delektowanie się kawą, niezależnie od metod.

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here