Domowy tort powinien być zwieńczeniem każdych urodzin – niezależnie od wieku solenizanta. Jednak jak przygotować idealny tort, którego nie powstydziłby się doświadczony cukiernik? Jest na to sposób.
Domowy tort czekoladowy – składniki
Czy wiesz, czym jest tort Sachera? To klasyczny wiedeński tort, którego receptura została stworzona w XIX wieku. Torcik Sachera jest znany na całym świecie – oczywiście dlatego, że jest pyszny. Wariację na jego temat możesz przygotować bez większych problemów w domu. Potrzebujesz do tego kilku składników:
- 6 jaj
- 3 tabliczki czekolady
- 100 gramów cukru
- 120 gramów cukru pudru
- 140 gramów mąki
- 120 mililitrów wody
- 150 gramów masła
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- dżemu
Tych kilka składników pozwoli ci stworzyć doskonały tort czekoladowy, który sprawdzi się podczas wszystkich uroczystości. Możesz wybrać do niego ulubiony dżem. Świetnie sprawdzi się tutaj porzeczka, ale też inne kwaśne owoce. Pamiętaj – sam tort będzie dość słodki. Koniecznie użyj do niego gorzkiej czekolady, nie mlecznej, by jeszcze bardziej nie dosładzać ciasta.
Jak upiec tort czekoladowy?
Zacznij od zrobienia spodu. Rozpuść czekolady w kąpieli wodnej, a następnie rozbij jajka i rozdziel białka od żółtek. Obie części będą ci potrzebne. Utrzyj masło z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem. Miksuj tak długo, aż masa będzie puszysta. Dodawaj powoli żółtka i ciągle mieszaj. Teraz dolej czekoladę. W oddzielnej misce ubij białka razem z cukrem. Gdy będą już sztywne, dodaj je do masy z masłem i czekoladą, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką. Całość przelej do tortownicy i wyrównaj. Piecz ciasto w 190 stopniach przez 15 minut, a później obniż temperaturę do 170 i piecz jeszcze przez 40 minut. Wyciągnij ciasto i pozwól mu ostygnąć. Teraz rozkrój torcik w połowie i posmaruj go wybranym dżemem. Możesz też przygotować polewę czekoladową, jednak nie jest to konieczne. Jeśli masz ochotę, ozdób torcik bitą śmietaną.
Taki domowy tort będzie ozdobą każdego urodzinowego stołu. Koniecznie przygotuj go dla swoich gości.