Kuchenne rewolucje to program emitowany od kilku lat w stacji telewizyjnej TVN. Każdy odcinek gromadzi przed telewizorami setki widzów. Czy program znanej restauratorki to tylko show, czy przynosi widzom dodatkowe korzyści?
Program Kuchenne Rewolucje to reality show oparty na amerykańskim formacie Kitchen Nightmares. W oryginalnej edycji programu mistrzem kuchni był Gordon Ramsay. Prowadzącą polskiej edycji Kuchennych Rewolucji od początku jest znana restauratorka i malarka Magda Gessler.
Początek każdego odcinka jest identyczny. Prowadząca przybywa do upadającej restauracji w Polsce i stara się ją naprawić. Zwykle nie ma łatwego zadania, bo lokale są zaniedbane wizualnie, często brakuje dobrego szefa kuchni, właściciele nie mają pojęcia o gotowaniu i prowadzeniu biznesu gastronomicznego, a zespół pracowniczy bywa skonfliktowany i zdemotywowany.
Rewolucja w restauracji składa się z kilku elementów. Magda Gessler zwykle proponuje nowy wystrój restauracji, dostosowany do planowanego menu. Ponadto często restauracja zmienia swoją nazwę, a restauratorka wprowadza się do karty zupełnie nowe dania.
Program jest niezwykle emocjonujący, zaś sama prowadząca bardzo kontrowersyjna. Nie brakuje tutaj ostrej krytyki, kłótni i łez, jednak w większości przypadków finał jest pozytywny.
Udane i nieudane
Nie każda rewolucja, która przeprowadzana jest w programie, kończy się sukcesem. Zdarzały się przypadki, gdy właściciele, którzy zapraszali znaną restauratorkę, później ignorowali jej rady. W kilku odcinkach, gdy prowadząca przyjechała na wizytę kontrolną po 5-6 tygodniach, po rewolucji nie było już śladu. Właściciele albo nie wierzyli w Magdę Gessler, albo chcieli dzięki udziałowi w programie załatwić sobie tylko darmową reklamę.
Patrząc na statystyki kilkunastu sezonów programu, zdecydowana większość rewolucji została zaliczona do udanych. Jednak udane rewolucja nie zawsze oznacza sukces restauracji. Dziki Młyn, w którym kręcony był pierwszy odcinek show, dziś już nie istnieje. Wiele wyprodukowanych przez 12 lat odcinków programu kulinarnego wypromowało jednak knajpy, które funkcjonują do dziś. Drugi odcinek Kuchennych Rewolucji nadawano z Gdańska. Restauracja w centrum miasta istnieje i funkcjonuje do dziś.
Lekcja biznesu i dobrej kuchni
Program ten spodoba się szczególnie tym osobom, które lubią gotować. Choć nikt nie zdradza podczas nagrania pełnych przepisów, to i tak można podejrzeć ciekawe patenty kuchenne i znaleźć inspirację na niedzielny obiad. Część prezentowanych przepisów jest na tyle prosta, że wystarczy chwilę popróbować, aby odtworzyć przepis Magdy Gessler.
Program jest też niezwykle pouczający dla wszystkich osób, które prowadzą biznes, niekoniecznie kulinarny. Na przykładzie upadających restauracji widać wyraźnie, jakie błędy najczęściej popełniają menadżerowie. Prowadząca wielokrotnie podkreślała, jak ważne jest zaufanie do pracowników, relacje między załogą czy pilnowanie kosztów. Osoby, które planują otworzyć swoją własną restaurację, mogą poznać sposoby na promocję swojej knajpy.
Artykuł powstał we współpracy z portalem Puls Gdańska.