Kuchnia Żydów Polskich Łukasza Modelskiego – poznaj ciekawe przepisy i historie sąsiedztwa Polaków i Żydów.

0

Kuchnia Żydów Polskich to nowy program, prowadzony przez Łukasza Modelskiego – historyka sztuki i kultury średniowiecza, który z zawodu jest redaktorem oraz autorem książek o historii kuchni, który oferuje nam TVP Historia. Daj się w ciągnąć w świat ciekawych przepisów, a także historii 800-letniego sąsiedztwa i wspólnych relacji Polaków, wraz z Żydami. Premierowy odcinek „Kuchnia Żydów Polskich” zostanie wyemitowany na TVP Historia w sobotę, 5 grudnia, o godzinie 17:25.

Kuchnia Żydów Polskich – samki i relacje

Program ma na celu przybliżyć widzom głównie historię kuchni żydowskiej. Będzie to też na pewno wisienka na torcie dla osób, które interesują się historią. „Kuchnia Żydów Polskich” bowiem ma też przybliżyć oglądającym sposób, w jaki kształtowała się tradycja kuchni polskich Żydów, a także relacje między nimi, a Polakami. Warto wspomnieć o tym, że smaki polskich potraw mieszały się z przepisami żydowskimi, dzięki czemu powstały nowe przepisy i smaki. 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Skandal. Ewenement Molesty – historia Polski lat 90. w rytmie hip-hop na TVP VOD

TVP Historia chce zaprosić widzów w świat historii i przepisów! „Kuchnia Żydów Polskich” będzie opierać się na kuchni i tradycji oraz ich odbiciu na relacjach między dwoma narodami, które żyły ze sobą w sąsiedztwie przez aż osiem wieków! Każdy odcinek będzie przedstawiać inny okres – będzie się to rozciągać aż od czasów panowania Kazimierza Wielkiego, po XIX wiek. TVP Historia dzięki nowemu programowi przybliży również swoim widzom różne, żydowskie święta – Pascha, Szabat, Chanuka, a również Sukkot. Są to tradycje Żydów, ale mają one też biblijne korzenie dla judaizmu, jak i chrześcijaństwa. 

Pierwszy odcinek w TVP Historia przeniesie nas w odległą przeszłość

„Kuchnia Żydów Polskich” w pierwszym odcinku przeniesie widzów TVP Historia daleko w przeszłość, a mianowicie do czasów wypraw krzyżowych i wielkiej emigracji Żydów – skupimy się tu raczej na emigracji z Hiszpanii do Polski. Poznamy tutaj potrawy w stylu śródziemnomorskim. TVP Historia udostępni nam przepisy na pastę z bakłażana, groch z ryżem, czy duszony jarmuż. 

„Kuchnia Żydów Polskich” i jej prowadzący, Łukasz Modelski, zaprasza przed telewizory w sobotę 5 grudnia, o godzinie 17:25! 

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here