Olej rzepakowy dobrem narodu

Wśród ogromnej ilości olejów przeznaczonych do celów żywieniowych, od wielu, wielu lat prym wiedzie olej rzepakowy. Jest jednym ze zdrowszych olejów, a wysoka zawartość witamin i pożądanych kwasów tłuszczowych w jego składzie sprawia, że spożywanie go niesie ogrom korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Olej rzepakowy – jego skład i istotne właściwości odżywcze

Europa, w tym Polska są jednym z głównych miejsc uprawy rzepaku pozbawionego kwasu erukowego. W Polsce rzepak uprawiany jest na powierzchni 900 tysięcy hektarów, dzięki czemu Polska jest trzecim największym producentem rzepaku w Europie. Rzepak uprawiany na bliskich nam terenach wyróżnia się obniżonym stężeniem szkodliwych glukozynolanów względem poprzednich odmian. Bogaty jest natomiast w pożądane nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w postaci: kwasu oleinowego (62%), a także omega-3 (10%) i omega-6 (20%), które to z kolei występują w oleju rzepakowym w prozdrowotnych proporcjach. Ponadto olej rzepakowy zawiera w swoim składzie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A i D oraz duże ilości przeciwutleniaczy w postaci witamin E i K. Bogaty jest również w fitosterole, które pomagają w  utrzymaniu poziomu cholesterolu na właściwym poziomie.

Dlaczego olej rzepakowy jest jednym z lepszych olejów? 

Olej rzepakowy ma wiele zalet. Począwszy od bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy składu, poprzez szerokie możliwości wykorzystywania, na ogólnodostępności i przystępnej cenie kończąc. 

Skład procentowy głównych kwasów tłuszczowych podobny jest do składu oliwy z oliwek, jednak to właśnie olej rzepakowy ma dziesięciokrotnie wyższą zawartość pożądanych w diecie kwasów omega-3. Porównując z kolei między sobą olej słonecznikowy czy rzepakowy należy zauważyć, podobną zależność – to właśnie olej rzepakowy ma zdecydowanie większą zawartość omega-3. Olej słonecznikowy zawiera jedynie śladowe ilości tych kwasów tłuszczowych, a to właśnie ich obecność w diecie jest szczególnie istotna i ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W porównaniu tych olejów ważne są również proporcje NNKT, które powinny wynosić odpowiednio 2:1 (omega-6 – omega-3) i to właśnie w oleju rzepakowym taka korzystna dla zdrowia proporcja się znajduje.

Dieta niemowląt i małych dzieci także powinna zawierać dobre jakościowo oleje

Na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci wpływa przede wszystkim zdrowa i zbilansowana dieta, o którą jako rodzice dbamy już od pierwszych miesięcy życia naszych pociech. Skupiając się na rozszerzaniu diety nie zwracamy często uwagi na wzbogacenie jej w tłuszcze, a to właśnie one pomagają wchłaniać się witaminom: A, D, E i K. Dostarczają także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasze organizmy nie są w stanie syntetyzować. Kwasy omega-3 i omega-6 są szczególnie istotne w trakcie rozwoju małych dzieci. 

Olej rzepakowy stosowany jako dodatek do różnego rodzaju potraw w ilości 1-2 łyżek dziennie jest w stanie w stu procentach pokryć zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3 i omega-6. 

Więcej o oleju rzepakowym

Chcąc dowiedzieć się jeszcze więcej o cennych właściwościach tego oleju, warto zwrócić uwagę na kampanię „Olej rzepakowy skarbem Europy” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej. Akcja ta ma na celu zwiększenie świadomości konsumentów na temat właściwości zdrowotnych i odżywczych stosowanych w codziennej diecie olejów. Wiedząc jak dobroczynny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci ma olej rzepakowy, warto bezzwłocznie wprowadzić go do swojej kuchni.

Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na TvTu: redakcja@tvtu.pl