Home Inne Media Olej rzepakowy dobrem narodu

Olej rzepakowy dobrem narodu

Wśród ogromnej ilości olejów przeznaczonych do celów żywieniowych, od wielu, wielu lat prym wiedzie olej rzepakowy. Jest jednym ze zdrowszych olejów, a wysoka zawartość witamin i pożądanych kwasów tłuszczowych w jego składzie sprawia, że spożywanie go niesie ogrom korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Olej rzepakowy – jego skład i istotne właściwości odżywcze

Europa, w tym Polska są jednym z głównych miejsc uprawy rzepaku pozbawionego kwasu erukowego. W Polsce rzepak uprawiany jest na powierzchni 900 tysięcy hektarów, dzięki czemu Polska jest trzecim największym producentem rzepaku w Europie. Rzepak uprawiany na bliskich nam terenach wyróżnia się obniżonym stężeniem szkodliwych glukozynolanów względem poprzednich odmian. Bogaty jest natomiast w pożądane nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w postaci: kwasu oleinowego (62%), a także omega-3 (10%) i omega-6 (20%), które to z kolei występują w oleju rzepakowym w prozdrowotnych proporcjach. Ponadto olej rzepakowy zawiera w swoim składzie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A i D oraz duże ilości przeciwutleniaczy w postaci witamin E i K. Bogaty jest również w fitosterole, które pomagają w  utrzymaniu poziomu cholesterolu na właściwym poziomie.

Dlaczego olej rzepakowy jest jednym z lepszych olejów? 

Olej rzepakowy ma wiele zalet. Począwszy od bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy składu, poprzez szerokie możliwości wykorzystywania, na ogólnodostępności i przystępnej cenie kończąc. 

Skład procentowy głównych kwasów tłuszczowych podobny jest do składu oliwy z oliwek, jednak to właśnie olej rzepakowy ma dziesięciokrotnie wyższą zawartość pożądanych w diecie kwasów omega-3. Porównując z kolei między sobą olej słonecznikowy czy rzepakowy należy zauważyć, podobną zależność – to właśnie olej rzepakowy ma zdecydowanie większą zawartość omega-3. Olej słonecznikowy zawiera jedynie śladowe ilości tych kwasów tłuszczowych, a to właśnie ich obecność w diecie jest szczególnie istotna i ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W porównaniu tych olejów ważne są również proporcje NNKT, które powinny wynosić odpowiednio 2:1 (omega-6 – omega-3) i to właśnie w oleju rzepakowym taka korzystna dla zdrowia proporcja się znajduje.

Dieta niemowląt i małych dzieci także powinna zawierać dobre jakościowo oleje

Na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci wpływa przede wszystkim zdrowa i zbilansowana dieta, o którą jako rodzice dbamy już od pierwszych miesięcy życia naszych pociech. Skupiając się na rozszerzaniu diety nie zwracamy często uwagi na wzbogacenie jej w tłuszcze, a to właśnie one pomagają wchłaniać się witaminom: A, D, E i K. Dostarczają także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasze organizmy nie są w stanie syntetyzować. Kwasy omega-3 i omega-6 są szczególnie istotne w trakcie rozwoju małych dzieci. 

Olej rzepakowy stosowany jako dodatek do różnego rodzaju potraw w ilości 1-2 łyżek dziennie jest w stanie w stu procentach pokryć zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3 i omega-6. 

Więcej o oleju rzepakowym

Chcąc dowiedzieć się jeszcze więcej o cennych właściwościach tego oleju, warto zwrócić uwagę na kampanię „Olej rzepakowy skarbem Europy” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej. Akcja ta ma na celu zwiększenie świadomości konsumentów na temat właściwości zdrowotnych i odżywczych stosowanych w codziennej diecie olejów. Wiedząc jak dobroczynny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci ma olej rzepakowy, warto bezzwłocznie wprowadzić go do swojej kuchni.

Brak komentarzy

Exit mobile version