Organizacja lodówki – poznaj przydatne triki.

Bałagan w lodówce i nieprawidłowe przechowywanie w niej produktów spożywczych to niestety niemal powszechny problem. Brak odpowiedniej organizacji w chłodziarce przekłada się na regularne wyrzucanie i marnowanie jedzenia, jak również niepotrzebne, obciążające domowy budżet wydatki. Jak więc radzić sobie z tym problemem? W jaki sposób zaprowadzić i utrzymać porządek w lodówce?  

Porządek w lodówce – dlaczego warto? 

Szacuje się, że co miesiąc każdy Polak marnuje i wyrzuca produkty spożywcze o wartości nawet 200 złotych. Co więcej, każdego roku w naszym kraju do kosza trafia blisko 5 milionów ton jedzenia! Dane te są wyjątkowo niepokojące, a problem nie maleje. Chcąc przynajmniej w minimalnym stopniu wziąć sprawy w swoje ręce i przyczynić się do poprawy tej sytuacji, warto zacząć od samego siebie i własnej lodówki.  

Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych pozwala na przedłużenie ich świeżości, a co za tym idzie także przydatności do spożycia. Właściwie rozmieszczone w chłodziarce artykuły będą więc miały znacznie większe szanse na uniknięcie znalezienia się w śmietniku. Bardziej świadome gospodarowanie zawartością chłodziarki korzystnie wpłynie także na nasz domowy budżet! 

Zachowanie porządku w lodówce – 4 proste triki 

Najlepszym i najpopularniejszym sposobem na radzenie sobie z nieładem w lodówce jest użycie praktycznych pojemników. Dobrą praktyką jest stosowanie tych wielokrotnego użytku, najlepiej wykonanych z ekologicznych tworzyw lub szkła. Z ich pomocą możemy przede wszystkim wygodnie pogrupować przechowywane produkty, a także przedłużyć ich świeżość. Co więcej, umieszczając w pojemnikach zarówno produkty spożywcze, jak i gotowe dania, unikniemy mieszania się aromatów żywności, które nie zawsze korzystnie wpływa na apetyczność wybranych produktów.   

Obecnie na rynku znaleźć można pojemniki w różnych rozmiarach i kolorach, jak również modele przeznaczone dla szczególnych artykułów spożywczych. Przykładem tego są chociażby specjalne pojemniki na warzywa i owoce, wyposażone w filtr oraz praktyczny koszyk, które nie tylko przedłużają świeżość produktów, ale także zapewniają optymalny przepływ powietrza oraz właściwą dla nich wilgotność.   

Jeżeli kupujemy kilka sztuk lub rodzajów tego samego bądź podobnego produktu, warto umieścić je w kolejności, według terminu przydatności do spożycia. Produkty, które mogą zostać zjedzone nieco później, należy umieścić głębiej na półce, frontową jej część pozostawiając tym, których termin mija wcześniej. W ten sposób możemy mieć pewność, że produkty o krótszej dacie ważności zostaną zauważone i prawdopodobnie spożyte wcześniej.  

Produktami, które często brudzą wnętrze lodówki, są różnego rodzaju sosy i płynne przyprawy w butelkach. Nierzadko zdarza się, że drobna kropla jednego z nich przedostanie się jeszcze przed dokładnym zamknięciem butelki, a po ustawieniu sosu na półce – pozostawi po sobie widoczny ślad. Oryginalnym rozwiązaniem tego problemu jest zabezpieczenie półki, na której trzymane są sosy, za pomocą tekturowej wytłoczki do jajek. Jej budowa doskonale dopasuje się do butelek, zapobiegnie ich przewracaniu się i brudzeniu powierzchni półki.  

W utrzymaniu porządku w lodówce potrafią przeszkodzić także drobne produkty, takie jak pomidorki koktajlowe, kostki rosołowe, ostre papryczki czy porcjowane mleczko do kawy. Pomocne w przechowywaniu tego typu artykułów są praktyczne, niewielkich rozmiarów wysuwane organizery, montowane bezpośrednio pod powierzchnią półek. Można wyposażyć w nie zarówno lodówki wolnostojące, jak i te do zabudowy. Organizery pozwolą na skuteczne pogrupowanie i praktyczne zamknięcie drobnych artykułów spożywczych w jednym miejscu.  

Nie zapominaj o sprzątaniu! 

Dość oczywistym – choć zdecydowanie wartym wspomnienia – sposobem na porządek w lodówce jest jej regularne sprzątanie. Powinno ono obejmować zarówno staranne czyszczenie każdego z elementów lodówki, jak i przegląd przechowywanych w niej produktów. Artykuły, których termin przydatności do spożycia mija najwcześniej, warto wykorzystać do przygotowania najbliższych posiłków, tak aby uniknąć ich zmarnowania.