Różnice pomiędzy winem ekologicznym, organicznym, a biodynamicznym.

0

W sklepach pojawia się coraz więcej „zielonych” win. Czym się jednak różnią wina organiczne od ekologicznych czy biodynamicznych?

Co to są wina ekologiczne?

Wina ekologiczne to szeroka kategoria. Zawiera zarówno wina organiczne, biodynamiczne, ze zrównoważonych upraw, jak i wegańskie. 

Dokładna definicja zależy od kraju pochodzenia wina. Na szczęście istnieją niezależne organizacje, które przyznają certyfikaty, wskazujące na ile dany produkt jest rzeczywiście„zielony”.

Co to są wina organiczne?

Po pierwsze, wina z organicznych upraw i wina organiczne to nie to samo. 

Do win z organicznych upraw używa się organicznych winogron, ale technika winifikacji nie jest regulowana. Wina te mogą zatem wykorzystywać w produkcji znaczące ilości siarczynów, produkty odzwierzęce do klarowania i drożdże komercyjne. 

Wina organiczne z kolei powstają zarówno z organicznych składników, jak i przy użyciu organicznych metod winifikacji.

Do głównych założeń należą: ograniczenie siarczynów, polikultura, czyli ekosystem wspierający bioróżnorodność, zdrowa gleba, roślinne i mineralne środki ochrony roślin w miejsce syntetycznych.  

Co to są wina biodynamiczne?

Uprawy biodynamiczne są jeszcze bardziej radykalne. Przestrzegają zaleceń winiarstwa organicznego, a dodatkowo podążają za kalendarzem biodynamicznym. Uwzględnia on nawet cykl księżyca. Ważne są też rekomendacje związane z lokalnością. Kompost pochodzi z tego samego gospodarstwa, a w miejsce nawozu stosuje się homeopatyczne mikstury z lokalnych ziół.  

Białe wino ekologiczne.

Przykładem wina organicznego jest węgierskie wytrawne Malatinszky Signature Chardonnay. Aromaty jabłek, zielonych śliwek oraz mięty zapewniają orzeźwienie na długo. Wino jest niefiltrowane, dlatego posiada charakterystyczną naturalną strukturę. 

Czerwone wino ekologiczne.

Jeśli wolisz czerwone trunki, wypróbuj wytrawne Callisto Bio Merlot. Wyrób z Doliny Róż urzeka skoncentrowanym aromatem dojrzałych czerwonych owoców, przypraw i dębu. Wino to nabiera smaku przez 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Rezultatem jest bogaty bukiet, z wyczuwalnymi taninami i długim finiszem.  

Musujące wino ekologiczne.

Pośród win ekologicznych wyróżnić należy produkty La Jara: Frizzante Bianco Special Cuvée i Prosecco Spumante Extra Dry. Nagradzana winnica oferuje produkty nie tylko ekologiczne, ale też skomponowane z wykorzystaniem wieloletnich receptur. Doskonale skomponowane wina zdobywają uznanie zarówno krytyków, jak i klientów na całym świecie. Doskonałe na letnie upały jako aperitif.

Polskie wina ekologiczne.

Kupując od lokalnych dostawców, zmniejszasz swój ślad węglowy. Wybitne polskie wino z aronii dostępne jest w dwóch wersjach: wytrawnej i półsłodkiej. Aronica Dry cechuje się świeżym bukietem o lekko kwasowej nucie. Współgra z czerwonym mięsem, przede wszystkim z grilla. Sprawdzi się też w sąsiedztwie wędlin i pikantnych serów.

Natomiast jego słodsza wersja, Aronica Semi Sweet, to propozycja do deserów oraz lekkich przekąsek.

Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na TvTu: redakcja@tvtu.pl

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here