Zaparzacz do kawy — jak używać?

Zaparzacz do kawy to niewielkich rozmiarów, proste w użyciu urządzenie, z pomocą którego w zaledwie kilka chwil przyrządzić można aromatyczny, kofeinowy napój. Jak działa zaparzacz do kawy? Jak używać zaparzacza do kawy? Podpowiadamy!

Zaparzacz do kawy – jak wygląda to urządzenie?

Zaparzacz do kawy określany jest również mianem french press lub prasy francuskiej. Urządzenie to zostało wynalezione w połowie XIX wieku. Jak głosi historia, stworzył je pewien Francuz, który przygotowując kawę nad ogniskiem zagotował wodę, lecz zapomniał dodać kawy do dzbanka. Postanowił wsypać ją na górę, na wrzątek. Jako że fusy nie chciały opaść na dno, kupił od mijającego go handlarza sitko, umieścił je w dzbanku i przy pomocy patyka przepchał na dno. Taki sposób parzenia kawy został opatentowany w 1852 roku przez dwójkę Francuzów – Mayera i Delforge’a.

Jak wygląda zaparzacz do kawy? Składa się on z metalowego lub szklanego cylindra, w który wchodzi tłok, na końcu którego umieszczone jest sitko. Dostępne na sklepowych półkach akcesoria kuchenne tego typu różnić mogą się od siebie zarówno materiałem wykonania, jak i pojemnością. Bogaty wybór wysokiej jakości zaparzaczy do kawy znaleźć można na stronie https://tadar.pl/kategoria/zaparzacze-do-kawy-i-herbaty. Za najtańszy french press zapłacimy zaledwie kilkadziesiąt złotych. Dobrze dobrana prasa francuska to gwarancja codziennych sukcesów w parzeniu dobrej kawy.

Jak używać zaparzacza do kawy?

Jak korzystać z zaprzacza do kawy? Aby przygotować kofeinowy napój z jego pomocą, potrzebna będzie gorąca, świeża, filtrowana woda o temperaturze około 90 stopni oraz wysokiej jakości, grubo zmielona kawa ziarnista. Jeżeli chodzi o proporcje, optymalne to 60 g kawy na 1 litr wody. Jak działa zaparzacz do kawy? Oto instrukcja obsługi zaparzacza do kawy. Pierwszy etap to wyjęcie tłoka, zalanie naczynia wrzątkiem na około 1/3-1/4 wysokości, a następnie wylanie go. Pozwoli to na delikatne podgrzanie french pressa. Jak użyć zaparzacza do kawy? Wsypujemy do niego kawę i wlewamy taką ilość gorącej wody, aby przykryła ją w całości. Odczekujemy kilkanaście sekund i dolewamy docelową ilość wody. Na wierzch prasy francuskiej zakładamy przykrywkę z tłokiem. Nie naciskamy go, a zamiast tego zostawiamy nad powierzchnią wody na około 3 minuty. Jak działa zaparzacz do kawy? Ostatni krok to wciśnięcie tłoka z filtrem w taki sposób, by kawa delikatnie sprasowała się na dnie naczynia. Nad tłokiem pozostanie czysty, kremowy, aromatyczny, pozbawiony fusów napar. Przed zaserwowaniem kawy, warto przelać wrzątkiem filiżankę lub kubek.

French press z powodzeniem używany może być również do parzenia herbaty. Najlepiej do tego celu nadają się odmiany liściaste. Jak wygląda przygotowywanie herbaty w zaparzaczu tłokowym? Do wnętrza wsypujemy ulubioną mieszankę, zalewamy ją gorącą wodą, czekamy kilka minut, a na koniec naciskamy tłok, oddzielając w ten sposób liście od napoju.

Jak wyczyścić zaparzacz do kawy?

Jak czyścić zaparzacz do kawy? Aby prasa francuska mogła posłużyć przez długi czas, po każdym użyciu należy ją rozkręcić, a następnie umyć pod bieżącą wodą, usuwając wszystkie nagromadzone w sitku resztki. French press wykonany ze stali nierdzewnej lub szkła może być myty w zmywarce. Raz w tygodniu warto nieco dokładniej wyczyścić zaparzacz do kawy. W tym celu, demontujemy go i smarujemy poszczególne elementy przy pomocy uprzednio przygotowanego roztworu wody oraz octu. To sprawdzony sposób na pozbycie się osadu z twardej wody.

Jak widać, obsługa zaparzacza do kawy nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy zapamiętać kilka podstawowych zasad działania zaparzacza do kawy, by każdego dnia móc delektować się smakowitym, aromatycznym napojem.

Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na TvTu: redakcja@tvtu.pl