Płyta gazowa – wady i zalety urządzenia

Mimo stale rosnącej konkurencji i pojawiania się nowych modeli kuchenek, klasyczna płyta gazowa w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością. Trudno zresztą dziwić się temu zjawisku, bowiem gazowa kuchenka jest urządzeniem o szerokiej palecie walorów, a dostępne obecnie modele, wyposażone w praktyczne funkcje, wcale nie pozostają w tyle za indukcją czy płytami elektrycznymi. Jakie są więc najważniejsze zalety płyty gazowej, a co należy zaliczyć do grona jej mankamentów? 

Zalety kuchenki gazowej 

Do najczęściej przedstawianych zalet płyty gazowej należy efektywność jej użytkowania oraz przygotowywania na niej wszelakich potraw. Jednym szybkim ruchem możemy zwiększyć, zmniejszyć lub całkowicie zgasić płomień pod wybranym naczyniem, co – w przeciwieństwie do kuchenek elektrycznych – wiąże się z natychmiastowym odcięciem ciepła. Zupełnie spokojnie i bezpiecznie możemy więc wyłączyć palnik kuchenki gazowej i pozostawić na nim naczynie, bez ryzyka jego przypalenia się. Wielu zarówno zawodowych kucharzy, jak i zagorzałych miłośników kulinariów twierdzi, że to właśnie przygotowywanie dań na żywym ogniu gwarantuje ich najlepszy smak. Potwierdzeniem tej hipotezy może być fakt, że w wielu profesjonalnych kuchniach spotkać możemy właśnie kuchenki gazowe. Posiadając płytę gazową, zyskujemy dodatkową możliwość wstępnego opalenia czy podpiekania produktów, chociażby cebuli dla lepszego smaku i koloru tradycyjnego rosołu.  

Płyta gazowa jest urządzeniem, które nie wymaga skomplikowanego montażu, co więcej, może ona być zamontowana w mieszkaniu czy domu z nieco starszą instalacją. Ponadto jest ona praktycznym rozwiązaniem w miejscach, gdzie często dochodzi do awarii czy też przerw w dostawie prądu. Ważną zaletą kuchenki gazowej jest także jej stosunkowo niska cena oraz niewysokie koszty utrzymania.  

Wady kuchenki gazowej 

Płyty gazowe, podobnie jak i kuchenki elektryczne oraz indukcyjne, mają niestety także kilka mankamentów. Z racji obecności żywych płomieni, z pomocą których przygotowywane są dania, kuchenka gazowa jest urządzeniem mniej bezpiecznym niż chociażby płyta indukcyjna. Decydując się na sprzęt gazowy, warto więc wybrać model wyposażony w specjalne, nowoczesne zabezpieczenia, jak na przykład automatyczne odcięcie gazu w przypadku zdmuchnięcia płomienia. Do listy wad urządzenia zaliczyć można także trudniejsze i wymagające większego nakładu pracy utrzymanie go w czystości. W przypadku płyt elektrycznych czy indukcyjnych wystarczy bowiem przetarcie tafli, podczas gdy kuchenka gazowa wiąże się z koniecznością czyszczenia każdego z palników oraz rusztów.  

Co jeszcze można uznać za mankament dotyczący płyt gazowych? Coraz częściej w nowych budynkach nie montuje się już instalacji gazowych, w związku z czym nie ma możliwości podłączenia urządzenia. Znacznie łatwiejsza do zainstalowania w nowoczesnych domach i mieszkaniach jest więc płyta elektryczna oraz indukcyjna.  

Decydując się na zakup kuchenki gazowej, warto dokładnie przeanalizować wszystkie jej wady i zalety, aby dokonać w pełni świadomego i przemyślanego wyboru i móc cieszyć się urządzeniem optymalnie dopasowanym do własnych potrzeb.